Search form

CRM Login

FOR CLIENTS

СEPARATE COLLECTION

FOR CHILDREN

USEFUL INFORMATION

Как го правят в Китай

Благодарение на система за рециклиране, която се разраствана територията на Пекин, пътниците в метрото няма да се нуждаят от кредитна карта или кеш, за да бъдат допуснати до станциите – няколко празни пластмасови бутилки от вода или безалкохолно ще свършат същата работа.

Със съдействието на местните власти, компанията за оползотворяване на отпадъци Incom ще започне инсталирането на специални машини, които ще отпускат кредит за ползване на най-голямата и стара подземна транспортна мрежа в Китай и втора по големина в света срещу пластмасови опаковки.

Когато бутилките от полиетилентерефталат (PET) бъдат поставени в машината, кредит със стойност между 5 и 15 доларови цента се добавя към картата за пътуване на пътника. Вградени скенери засичат материала и тежестта на предмета, за да изчислят точната му стойност. След това бутилките биват смачкани и сортирани по цвят още докато са в машината.

Освен кредит за метрото, срещу празни бутилки можете да получите и карти за телефонната мрежа.

От компанията се надяват да инсталират около 150 киоски, в най-натоварените точки по мрежата от 232 станции. Повечето от съоръженията се намират около станциите с най-голям приток на туристи.

По този начин от компанията се надяват да увеличат общия брой на рециклираната пластмаса от Пекин, но и да се конкурират с посредниците за бутилките, които стотиците хиляди скитници събират бутилки от улиците всеки ден. Хората, изкарващи си прехраната чрез събиране на отпадъци са между 500 000 и 2 000 000 в Китай, което ги превръща в представители на втората най-масова професия след фермерството.